Het einde van een Tibetaans koninkrijk | Reisfotografie | Photolovers
Met onze fotografie willen we de kijker meenemen in onze ontdekkingsreizen. Wij ontmoeten graag andere mensen en kunnen genieten van de schoonheid van een land. We willen verhalen vertellen en daarmee de kijker raken, nieuwsgierig maken, aan het denken zetten en inspireren.
reisfotografie, fotografie, reizen, fotograferen, reislandschappen, Himalaya, Sahara, woestijnen, bergen, festivals, portretten, portretfotografie, reisblog, reisverhalen, fotoboek, reportages, foto voor aan de muur,
1957
post-template-default,single,single-post,postid-1957,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,symple-shortcodes ,symple-shortcodes-responsive,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5308
Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Mustang, het verborgen koninkrijk

In de regenschaduw van de Himalaya reuzen Annapurna en Dhaulagiri, beiden ruim 8000 meter hoog, ligt het verborgen koninkrijk Mustang. Sinds 1992 is Mustang toegankelijk voor toeristen. Tot een paar jaar geleden werden er maximaal 1000 toeristen per jaar toegelaten. Nu is er geen beperking meer op het aantal toeristen.

 

Te voet naar Lo Manthang

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Bijna in Lo Manthang

Als je naar Lo Manthang wilt zul je een permit moeten kopen. Je kunt deze voor $500 kopen in Kagbeni en is maximaal 10 dagen geldig. Verlengen kan, maar dat kost ook geld. Vanuit Kagbeni loop je in 4 of 5 dagen naar de hoofdstad Lo Manthang. Nu kun je eigenlijk niet spreken van een echte hoofdstad, want er wonen maar 1000 mensen. Het landschap is gevarieerd, rotsen, ruige bergen en canyons. En elke dag anders, dat had ik niet verwacht.

Hoogteprofiel Mustang

Hoogteprofiel Mustang

Dustang

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Stoepa in Ghemi

Wij lopen in 5 dagen naar Lo Manthang. Het landschap is droog, kurkdroog. Elke dag rond een uur of 11 begint het te waaien. Eigenlijk moet je een mondkapje op, maar op bijna 4000 meter ademt dat nog lastiger. Het waait zand en stof. De bergdorpjes zijn klein, wit en Tibetaans. Elk dorp heeft wel een stoepa en/of een klooster. De mensen zijn vriendelijk, maar willen nauwelijks op de foto. Het leven is hier niet eenvoudig. Overdag is het nog wel te doen, maar als de zon ondergaat wordt het koud. In oktober vriest het al. En als het winter is, is het steenkoud. Dan verblijven de meesten in lager gelegen gebieden. Soms hebben we stroom en heel af en toe zelfs warm water.

 

Het einde van het koninkrijk

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Straatbeeld in Lo Manthang

Vorig jaar overleed Jigme Dorje Palbar Bista, de 25e en laatste koning van Mustang. Officieel is Mustang al een tijdje geen koninkrijk meer. Momenteel wordt er een weg aangelegd, die Lo Manthang zal verbinden met het lager gelegen Jomsom. Er zal veel gaan veranderen, zeker voor toeristen die door Mustang willen wandelen. Je komt nu al meer jeeps tegen dan yaks. Er zullen nieuwe wandelroutes uitgezet moeten worden, anders zullen wandelaars Mustang links laten liggen.

 

 

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Onderweg naar Tsarang

Lees meer over Nepal:
Anders Nepal