Heeft u een simkaart?

Heeft u een simkaart?

Heeft u een simkaart?

Gisterenavond in Kunming aangekomen. Kunming is de hoofdstad van de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. Deze miljoenenstad  wordt ook wel de lentestad genoemd, omdat het klimaat meevalt. Door de hoge ligging en de lagere luchtvochtigheid is het hier minder warm en is er minder smog dan in andere grote steden in China. Ik heb nog last van een jetlag als ik op pad ga voor een simkaart.
Ik heb de finale van een internationale fotowedstrijd bereikt en ben uitgenodigd om de uitreiking bij te wonen. Samen met ruim 100 fotografen uit ruim 40 landen gaan we een week feestvieren en rondreizen door Yunnan. Om contact te houden met het thuisfront wil ik een simkaart kopen. Tegenover het hotel zit een winkelcentrum en daar ga ik eens kijken of ik een kaart voor mijn telefoon kan vinden. Het is vochtig en druk op straat. Als ik oversteek word ik bijna overreden door één van de vele geluidloze scooters. Bijna alle scooters in Kunming zijn elektronisch aangedreven, misschien is er daarom ook wel minder smog.

 

Thee in de belwinkel

In het winkelcentrum zijn tientallen, voornamelijk elektronica winkels, waar veel personeel staat en weinig klanten rondlopen. Luidsprekers schreeuwen waarschijnlijk aanbiedingen en reclames. Overal branden kille tl-lampen. Ik loop langs een telefoonwinkeltje, een smalle etalage met tientallen telefoons in vitrines. Ik wandel naar binnen, het winkeltje is maar paar meter breed en behoorlijk diep. De muren hangen vol met doorzichtige verpakkingen en het lijkt erop dat daar simkaarten in zitten. Er komt een lange, slanke man op me af en begint Chinees tegen me te praten. Ik wijs een doorzichtige verpakking aan. De man begrijpt me niet. Ik probeer het tevergeefs nog een paar keer. De man gebaart me om mee te lopen naar de achterkant van de winkel. Daar staat aan de linkerkant een 3-persoonsbank die tevens gebruikt wordt als bed en aan de rechterkant een degelijk wit houten bureau met een oude pc. Ik mag op de bank gaan zitten en krijg een kop thee, terwijl de computer aan het opstarten is. Dat duurt ruim een kop thee. Ik zie de man iets op internet doen. Later blijkt dat hij vertaalsoftware aan het installeren is. Hij voert aan de linkerkant van zijn scherm in het Chinees een zin in en aan de rechterkant verschijnt de tekst ‘op dit moment heb ik lang gewacht’. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling en ik gebaar dat de zin niet klopt. Hij doet nog een poging en de tekst ‘zo ziet een politieagent er in Beijing uit’ verschijnt. Inmiddels zijn we ruim een half uur verder en ben ik bezig met mijn derde kop thee. Ik vraag of ik even achter het toetsenbord mag zitten en de man vindt dat prima. Ik voer in het Engels de tekst ‘heeft u een simkaart?’ in. Er verschijnt een Chinese vertaling. De man hoeft niet lang na te denken en voert in het Chinees het antwoord in. De vertaling is kort en duidelijk ‘nee’. Ik bedank de man voor de thee en de moeite en we nemen lachend afscheid van elkaar.

Previous post
Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *