Amalfikust in Italië

Langs de kust van Zuid-Italië

Langs de kust van Zuid-Italië

Nadat we veel verlof opgespaard hadden vanwege corona, zijn we in april 2022 drie maanden naar Zuid-Italië gereisd met de eigen auto. We zijn telkens een week op één plek geweest. Zo leer je een plek een beetje kennen het is ook leuk om te zien wat de gewoontes zijn van de lokale bevolking. Door langer op een plek te vertoeven, creëer je ook wat meer rust voor jezelf. We houden van slow travel. 

In deze blog laat ik de plekken langs de kust van Zuid-Italië zien, waar we geweest zijn.

Amalfikust - Campanië

De Amalfikust  is een van de meest spectaculaire kustlijnen ter wereld en is gelegen in de regio Campanië in Zuid-Italië. De kust staat bekend om zijn adembenemende uitzichten, kleurrijke dorpjes die tegen de kliffen lijken te plakken, historische architectuur en kristalhelder blauw water.

We gaan een roadtrip van één dag maken langs de Amalfikust. Je zou hier hele fotogenieke plaatjes kunnen schieten als je de mogelijkheid zou hebben om te stoppen of om te parkeren. De straatjes zijn zo smal en de parkeerplaatsen staan zo vol, dat het niet mogelijk voor ons is om vaak te stoppen. Het is vaak snel even uitstappen en instappen en weer door.

Er is één plek waar we de auto wel kunnen parkeren. Dat is op een parkeerplaats in het plaatsje Amalfi. We slenteren door de toeristische stad, gaan even lekker eten en rijden door naar het oosten.

De kustroute is een hele mooie route, maar is niet zo handig om met je eigen auto te doen. Ik zou adviseren om met een scooter of met een georganiseerde toer te gaan als je maar één dag hebt. Als je langer de tijd hebt kun je de route met openbaar vervoer doen. 

Amalfi aan de Amalfikust Italië
Plaatsje Amalfi aan de Amalfikust

Sorrento - Campanië

Sorrento is een pittoreske stad met een rijke geschiedenis, gelegen op het Sorrentijnse schiereiland in Zuid-Italië, in de regio Campanië. Het biedt makkelijk toegang tot de Amalfikust, wat een van de meest toeristische bestemmingen is in Zuid-Italië.
 
Vanuit Sorrento heb je uitzicht op de gigantische vulkaan de Vesuvius en je kunt Napels in de verte zien liggen. 
 
Sorrento staat ook bekend om zijn geurige citroenen. Het citroenijs is echt een aanrader!
Zonnen aan kust Sorrento Italië
Zwemmen in zee in Sorrento

Maratea - Basilicata

Maratea is een prachtige kustplaats gelegen aan de Tyrreense Zee, in de regio Basilicata. Vanuit Civita in Calabrië gaan we een dag naar Maratea. Maratea ligt boven op een berg. Het is niet zo toeristisch, waardoor je ongestoord door het stadje kunt slenteren.

Maratea staat bekend om het grote beeld van Jezus dat op de top van de Monte San Biagio staat, vlak bij de stad. Het beeld is eenentwintig meter hoog, waardoor bijna het grootste Christusbeeld ter wereld is. Alleen het beeld in Rio de Janeiro in Brazilië is nog groter.

Boten aan de kust van Maratea
Uitzicht op boten aan de kust van Maratea vanuit het grote Christusbeeld.

Cefalù - Sicilië

Cefalù is een prachtig kuststadje gelegen aan de Tyrreense Zee, aan de noordkust van Sicilië. Sicilië is het grootste eiland van Italië en ligt helemaal in het zuiden van het land. Het heeft historische bezienswaardigheden en een charmante sfeer. Het stadje doet heel authentiek aan met zijn kleine smalle straatjes. Het is een van de grotere toeristenplaatsen in de omgeving. Het is vooral een bad- en vissersplaats. De stranden zijn hier schitterend. 

La Rocca is een imposante rotsachtige heuvel die boven Cefalù uitsteekt. Na het beklimmen van deze rots word je beloond met een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende kust. Echt een aanrader!

Cefalù in SIcilië
Uitzicht over Cefalù vanuit La Rocca

Erice - Sicilië

Erice is een middeleeuws stadje hoog op een heuveltop bij de noordwestkust van Sicilië, vlakbij de plaats Trapani. Het heeft smalle middeleeuwse straatjes, tal van kerken, een kasteel en een prachtig uitzicht over de stad Trapani, de kustlijn, de baaien en de Egadische Eilanden. 

Erice is echt een onvergetelijke bestemming op Sicilië.

Zonsondergang van Egadische eilanden Sicilië Italië
Zonsondergang van de Egadische Eilanden op Sicilië

San Vito lo Capo - Sicilië

San Vito Lo Capo is een populaire badplaats gelegen aan de noordwestkust van Sicilië. Het staat bekend om zijn prachtige witte zandstrand van meer dan 3 km, helderblauwe turquoise water en de ontspannen sfeer. San Vito Lo Capo is een hele toeristische plek waar je lekker vis kunt eten.

Turquoise water aan de kust van Sicilië
Turquoise water aan de kust van Sicilië

Syracuse - Sicilië

Syracuse is een historische stad gelegen aan de oostkust van Sicilië. Het is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en staat bekend om zijn archeologische vindplaatsen, oude architectuur en culturele erfgoed.

Op het schiereiland in Syracuse vind je het prachtige oude centrum van Ortygia met haar fotogenieke smalle steegjes en oude gebouwen.

En Syracuse heeft een haven waar zelfs cruiseschepen aanmeren.

Zonsondergang van boten aan de kust van Sicilië Italië
Zonsondergang van de haven in Syracuse

Tropea - Calabrië

Tropea is een pittoreske kustplaats gelegen aan de Tyrreense Zee, aan de westkust van Calabrië, de teen van de laars van Italië. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, historische en opvallende rotsachtige klif die uitsteekt boven de zee. Hier heb je een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee en witte zandstranden. 

Strand in Tropea Italië
Strand in Tropea

capo vaticano - Calabrië

Capo Vaticano is een waar paradijs, met uitzicht over de grillige kust en idyllische strandjes met azuurblauwe zee. Het ligt aan de Tyrreense zee aan de westkust van Calabrië.

En vanaf deze plek kun je Sicilië zien liggen.

Landschap aan de kust van Capo Vaticano in Italië
Landschap van ruige rotsen in de zee aan de kust van Capo Vaticano

Pizzo - Calabrië

Pizzo is een karakteristieke kustplaats aan de Tyrreense zee in Calabrië. Pizzo staat bekend om zijn historische centrum, middeleeuwse kasteel en lokale lekkernijen zoals Truffelijs. Echt een aanrader om hier Truffelijs te proeven in allerlei smaken.

Kust in Pizzo in Italië
Kust in Pizzo in Italië

rossano - Calabrië

Rossano staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het ligt in de provincie Cosenza in de regio Calabrië. Het oude stadscentrum van Rossano (Città Vecchia) heeft smalle straatjes, oude kerken en historische gebouwen. Rossano is een charmante plek om rond te dwalen en de bijzondere gebouwen te ontdekken.

Er zijn veel interessante stadjes en dorpjes in de omgeving. Je kunt ook een bezoek brengen aan de witte stranden en de azuurblauwe zee. Toeristen zijn hier amper te bekennen. 

Rossano aan de kust in Calabrië Italië
Donker weer aan de kust

Gallipoli - Puglia

Gallipoli is een stad gelegen aan de westkust van het Salento-schiereiland in de regio Puglia, in het zuiden van Italië. Dit deel van Puglia ligt in de hak van de laars. Gallipoli is een schilderachtige stad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en mooie stranden, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als zonaanbidders. Heerlijk slenteren door dit mooie stadje!

Strand in Gallipoli in italië
Strand in Gallipoli

otranto - Puglia

Otranto is een havenstad aan de oostkust in de regio Puglia in het zuiden van Italië. De oude stad van Otranto is een doolhof van smalle straatjes, witgekalkte huizen en historische gebouwen. Het wordt omringd door middeleeuwse muren. 

Otranto is niet alleen rijk aan geschiedenis en architectuur, maar biedt ook prachtige stranden en een ontspannen sfeer waar toeristen dus graag op af komen. 

Kust in Otranto in Italië
Aan het strand in Otranto

monopoli - puglia

Monopoli is een prachtige havenstad aan de Adriatische Zee, gelegen in de regio Puglia, Zuid-Italië. De stad heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met smalle straatjes, pleinen en historische gebouwen.

De haven van Monopoli is levendig en pittoresk, met kleurrijke vissersboten en plezierjachten. Monopoli heeft een combinatie van geschiedenis, cultuur, prachtige stranden en een sfeervolle oude stad, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor toeristen. 

Boten aan kust Monopoli Italië
Boten in de haven van Monopoli

polignano a mare - puglia

Polignano a Mare is een pittoresk stadje aan de Adriatische Zee, ook gelegen in de regio Puglia. Het historische centrum van Polignano a Mare is gebouwd op een klif en biedt een mooi uitzicht op de zee. Het staat bekend om zijn witgekalkte huizen, smalle steegjes en pleinen.

Polignano a Mare heeft spectaculaire uitzichten op de zee. Er wordt hier veel van de kliffen gesprongen en gezwommen in het helderblauwe water. 

Rotsen aan de kust van Polignano a Mare Italië
Rotsen aan de kust van Polignano a Mare

bari - puglia

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia en een belangrijke havenstad aan de Adriatische Zee. Bari Vecchia is het historische centrum van de stad en staat bekend om zijn smalle straatjes, oude gebouwen en levendige sfeer. Je vindt hier ook de Basilica di San Nicola, een belangrijke kerk die de relieken van Sint-Nicolaas huisvest.

Rotsen in zee in Bari Italië
Rotsen langs de kust in Bari

voor aan je muur

Deze foto’s zijn verkrijgbaar bij Werk aan de Muur op diverse materialen. 

lees meer over italië

Geen reactie's

Geef een reactie