Op bezoek in het land van de Briljante Kameraad

Op bezoek in het land van de Briljante Kameraad

Noord Korea

Op bezoek naar het meest bizarre land waar ik ooit geweest ben. Het land van de Briljante Kameraad, de bijnaam van Kim Jong-un.

Gidsen

In Noord Korea zijn we met een groep van 18 en hebben we constant drie gidsen om ons heen. Deze gidsen worden in de gaten gehouden door onze chauffeur en hij wordt weer in de gaten gehouden door agenten van het regime. Wij als toeristen moeten ons een beetje gedragen en proberen af en toe de grenzen op te zoeken. Zo lopen onze gidsen net iets te snel door de hoofdstad Pyongyang om even te stoppen en een foto te maken. Daarom worden we continue verzocht om in hun tempo mee te lopen. Af en toe lukt het ons om in groepjes de gidsen af te leiden en vragen te stellen waardoor er een paar mensen een foto kunnen maken. Wij zijn tenslotte met 18 en hun maar met 3.

Wat is echt en wat is niet echt?

De grote vraag tijdens onze reis door Noord Korea is “wat is echt en wat is niet echt?”. Omdat we zien dat er veel voor ons wordt geënsceneerd. Ik herinner me dat we in Hamhung naar beelden van Kim Jong-il en Kim Il-sung toe gaan. Daar moeten we buigen en bloemen neerleggen. Onze hoofdgids vertelt dat er dagelijks duizenden mensen naar toe gaan. De volgende ochtend gaan we er vroeg naartoe. Er staan ruim 200 mooi geklede Noord Koreanen. Omdat wij toeristen zijn mogen we “voordringen”. Vervolgens buigen we met de hele groep bij de beelden en leggen een paar bossen bloemen neer. Daarna rijden we die dag nog 3 keer langs de beelden. Telkens zien we dat er niemand is en aan het einde van de dag liggen er niet meer bloemen dan toen wij er geweest waren. En die mooi geklede mensen zijn daar niet vrijwillig naartoe gekomen.

Vrijheid

Helaas mogen we ook niet praten met mensen die we tegenkomen. We mogen alleen maar communiceren met onze gidsen, die gedurende de reis wel wat opener worden. Behalve dat je niet met de mensen in Noord Korea kunt communiceren kun je ook niet bellen en nauwelijks internetten. In het hotel kun je een mail sturen, maar die wordt eerst gelezen, voordat die wordt doorgestuurd. Het hotel mag je niet uit zonder begeleiding. Daarom ben ik blij dat ik na een kleine twee weken de vrijheid weer tegemoet kan zien.

Lees meer over Noord Korea:
Wie houdt hier wie voor de gek?
Waar is Kim Jong-un?

Interesse in een lezing over deze bijzondere bestemming? Stuur dan een bericht naar info@photolovers.nl

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *