Wat wil jij later worden?

Wat wil jij later worden?

De droom van Sempeta

Sempeta is 12 jaar en wil later chirurg worden. Hij is gehandicapt en wil in de toekomst andere gehandicapte kinderen helpen.
In het zuiden van Kenia is Sempeta geboren. Samen met zijn zes broers en twee zussen groeide hij op in een masai dorpje. Zijn moeder was de derde vrouw van zijn vader, die twee jaar geleden overleden is. Sempeta is normaal geboren, maar rond zijn tweede ontdekte zijn moeder dat hij x-benen kreeg. Toen bleek ook dat hij de broze botten ziekte heeft. Omdat hij heel speels was heeft hij op de kleuterschool grote botbreuken gehad. Daardoor belandde hij in een rolstoel en kreeg hij veel therapie. Uiteindelijk kon hij weer leren lopen, tegenwoordig gebruikt hij één kruk.

De directeur
Een nieuwe schooldag
Sempeta krijgt uitleg van zijn leraar Sila
Tijdens de les

Wat wil jij later worden?

Samen met collega Linda ga ik voor het Liliane Fonds naar Kenia. Daar maken we een commercial, mini-documentaires en foto’s met en over het leven van Sempeta. En over het werk van het Liliane Fonds. We interviewen ook zijn gehandicapte leraar Sila, die in het verleden ook door ons is geholpen. Allemaal vanwege onze nieuwe campagne “Wat wil jij later worden?”. Sempeta is uitgekozen om de hoofdrol in de commercial te spelen. Hij is vastbesloten om chirurg te worden.

Sempeta zit te leren
Sempeta op zijn slaapkamer
Huiswerk maken
Sempeta

Trots

Met Sempeta gaan we naar zijn familie. Momenteel woont in Kajiado, waar hij ook op school zit. Een dorp op een paar uur rijden ten zuiden van Nairobi. Vanuit Kajiado is het nog een uur of twee rijden, tot vlakbij de grens met Tanzania. Daar wonen zijn moeder, broers en zussen. Bij de masai is de plek waar je geboren bent voor altijd je thuis, ook al woon je ergens anders. Helaas kan hij maar één keer in de drie maanden naar zijn moeder. Zijn hele familie is ontzettend trots. Hij is energiek, intelligent, avontuurlijk, heeft humor en weet precies wat hij wil. Op school wordt hij de directeur genoemd. Sempeta is veel ouder dan hij is. We trekken drie dagen op met deze kleine grote man. Wat een krachtige jongen, wat een inspiratie. Ik hoop dat zijn droom uitkomt. Wat doen we toch een fantastisch werk, aan mij hoef je niet meer te vragen wat ik later wil worden…

Sempeta samen met zijn moeder

Wil je meer weten over Sempeta of wil je het Liliane Fonds steunen, klik dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie