Landschap in Rwanda

Unieke ontmoeting met de berggorilla

Zoektocht naar de berggorilla's in Rwanda

Bezoek van de berggorilla. Tijdens onze reis door Oeganda is het plan om de berggorilla in Bwindi Impenetrable Forest te bezoeken. De permits zijn maanden geleden besteld. Eenmaal in Oeganda krijgen we te horen dat ons bezoek aan de berggorilla’s in Oeganda niet door kan gaan: volgeboekt. Er wordt gezocht naar een alternatief en het wordt Rwanda. De planning wordt omgegooid en onze tocht wordt vervolgd richting Rwanda.

We rijden naar Volcanoes National Park waar de berggorilla’s leven. In totaal zijn er nog slechts zo’n 1000 berggorilla’s (anno 2018). Deze dieren leven in een relatief klein gebied in het Virunga-gebergte, een gebied dat zowel Rwanda, Oeganda als de Democratische Republiek Congo omvat.

De meeste berggorilla’s leven diep in de jungle en zijn vrijwel onbereikbaar voor mensen, echter een aantal kunnen wel degelijk worden bereikt en bezocht worden onder toezicht van parkrangers.

Berggorilla in Rwanda

Familiebezoek

Per dag mag een groep van maximaal 8 mensen een gorilla familie bezoeken. De families die we bezoeken zijn gewend aan mensen. In de ochtend verzamelen we ons bij de ingang van het park. Van daaruit gaan we te voet op zoek naar de berggorilla. Aangezien de berggorilla’s rondtrekken is het van te voren niet duidelijk hoe lang het lopen is. Er is contact met een ranger die weet waar de gorilla’s ongeveer zitten.

Berggorilla

Door de jungle

De wandeling voert langs veldjes met aardappelen en diverse groenten, af en toe een huisje en groepen kinderen die benieuwd zijn naar ons. Naarmate we hoger komen wordt het steeds ruiger. Op een gegeven moment is er geen pad meer. Takken worden weggekapt om een doorgang te creëren. En we stijgen steeds hoger en hoger. Het is erg glibberig door de vele regen. We bevinden ons midden in de jungle. Onderweg genieten we ook van het mooie uitzicht wat we hebben tussen de bebossing door. We dragen regenpakken omdat we anders kletsnat worden van de natte bladeren waar we ons doorheen worstelen.

Berggorilla in Rwanda

Anderhalf uur later

Na anderhalf uur lopen en klauteren komt er plots een harde kreet vanachter. Een gorilla passeert onze groep en raakt de achterste persoon in de groep aan. We zijn er! Om de gorilla’s niet te verstoren mogen we een uur bij ze blijven. We moeten stil zijn en we mogen niet flitsen. De familie die we bezoeken heeft een zilverrug, mama’s en een paar kleine babygorilla’s.

Als een babygorilla onze kant op komt moeten we plaatsmaken. Mama gorilla is erg alert. En kom niet te dichtbij de kleintjes.

Berggorilla in Rwanda

Papa berggorilla

Er wordt gespeeld, gerend, gerold en gegeten. Plotseling verschijnt papa zilverrug. Wow wat een indrukwekkende verschijning. Je kunt hem beter niet voor zijn voeten lopen. Ik ben nogal onder de indruk. Normaal gaat een uur niet zo snel voorbij, maar nu lijkt het alsof we er 10 minuten zijn en moeten we alweer de gorilla’s verlaten. Wat een geweldige belevenis. Hier wil ik nooit meer weg.

Zilverrug
Berggorilla in Rwanda
Zilverrug

Terug naar beneden

Dan volgt de weg terug. Weer glibberen maar dit keer naar beneden. Onderweg genieten we nog eens van het mooie uitzicht. Wat een belevenis om de gorilla’s van zo dichtbij mee te maken. Uiteraard is het toeristisch maar aan de andere kant gaat het geld van de permits terug naar de natuurbescherming, de anti-stroopmaatregelen en scholing van de lokale bevolking.

Dus door de gorilla’s te bezoeken doen we toch ook iets goeds voor de bescherming van de gorilla. Hopen we maar..

Landschap in Rwanda

Deze reis is gemaakt met Sawadee in 2007.

Lees meer over Rwanda

Geen reactie's

Geef een reactie