Boeddhistisch festival in Tibet | Saga Dawa | Reisfotografie | Photolovers
Met onze fotografie willen we de kijker meenemen in onze ontdekkingsreizen. Wij ontmoeten graag andere mensen en kunnen genieten van de schoonheid van een land. We willen verhalen vertellen en daarmee de kijker raken, nieuwsgierig maken, aan het denken zetten en inspireren.
reisfotografie, fotografie, reizen, fotograferen, reislandschappen, Himalaya, Sahara, woestijnen, bergen, festivals, portretten, portretfotografie, reisblog, reisverhalen, fotoboek, reportages, foto voor aan de muur,
2203
post-template-default,single,single-post,postid-2203,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,symple-shortcodes ,symple-shortcodes-responsive,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5308
Boeddhistisch festival in Tibet

Boeddhistisch festival in Tibet

Mount Kailash

Ik reis naar Mount Kailash om het boeddhistische festival Saga Dawa mee te maken. De Tibetaanse boeddhisten en hindoes vinden Kailash een heilige berg. De berg is ruim 6.700 meter hoog en mag niet beklommen worden. Kailiash wordt gezien als de as van de wereld en is de bron voor de rivieren de Indus, Sutlej en de Brahmaputra, elk meer dan 1.000 kilometer lang. Als ik bij het heilige meer Manasarowar ben zie ik voor het eerst van mijn leven de heilige berg. Bijzonder om de berg in het echt te zien. Herkenbaar aan de vorm torent de berg boven de aangrenzende bergketens uit. Over een paar dagen ga ik een kora, pelgrimstocht, om de berg lopen.

Boeddhistisch festival in Tibet

Pelgrim die aan het bidden is richting Mount Kailash

Kora

Een volledig rondje om de berg is ongeveer 52 kilometer en loop je in ongeveer 3 dagen. Tibetanen lopen het in één dag, maar die zijn aan de hoogte gewend. Het laagste punt bevindt zich op ongeveer 4.800 meter hoogte en het hoogste punt is de Dromla La, een pas op 5.630 meter hoogte. Dat wordt een pittige tocht.

Boeddhistisch festival in Tibet

Pelgrims onderweg bij Mount Kailash

Saga Dawa

Elke 15e dag van de 4e lunar maand vieren de Tibetanen Saga Dawa. Volgens onze kalender is dat meestal in de maand mei. Dit festival staat in het teken van het eren van het leven van Sakyamuni Boeddha. Vlakbij het dorp Darchen staat in Tarboche een ruim 20 meter hoge vlaggenmast, waar duizenden gebedsvlaggetjes aan vastgebonden zijn. Halverwege de ochtend komen honderden pelgrims in Tarboche aan.

Boeddhistisch festival in Tibet

Vlaggen worden vervangen

Militairen

Ik schrik van de aanwezigheid van Chinese militairen. Dat had ik niet verwacht. Het zijn er enkele tientallen. Soms marcheren ze in een klein peloton door het publiek, wat verspreidt op kleedjes in het gras zit. In een straal van een meter of 50 rondom de vlaggenmast is een lint gespannen. Bezoekers mogen niet binnen die cirkel komen. Om de twintig meter staan twee militairen met de rug naar elkaar toe om er op toe te zien dat het publiek zich daar ook aan houdt.

Boeddhistisch festival in Tibet

Biddende monniken

Vervangen van gebedsvlaggen

Tijdens Saga Dawa worden de gebedsvlaggen van de mast vervangen. De mast wordt neergehaald en alle vlaggetjes worden vervangen. Vroeger, voordat er militairen aanwezig waren, mochten de Tibetanen zelf de vlaggetjes vervangen. Nu is alles geregisseerd. Zelfs rondom de monniken die gebeden opzeggen hangt een lint wat bewaakt wordt. Elke keer als er een nieuw lint aan vlaggetjes aan de paal wordt gehangen juicht het publiek. Als alle vlaggen aan de mast zijn vervangen wordt de paal recht neergezet. Als het lukt om de vlaggenmast loodrecht neer te zetten dan belooft het een voorspoedig jaar te worden in goede gezondheid en met een goede oogst.

Boeddhistisch festival in Tibet

Bezoekers van het festival Saga Dawa

Boeddhistisch festival in Tibet

Publiek tijdens Saga Dawa met op de achtergrond Mount Kailash

Boeddhistisch festival in Tibet

De vlaggenmast staat loodrecht, wat een gelukkig jaar zal brengen

Lees meer over Tibet:
Pelgrimstocht rond Mount Kailiash
Boek Tibet