Mediteren aan de noordzijde van Mount Kailash

Pelgrimstocht rond Mount Kailash

Mount Kailash

Een droom die uitkomt. Ik ga een pelgrimstocht maken tot ruim 5.600 meter hoogte rond de heilige berg Mount Kailash, in het westen van Tibet. Eindelijk naar Mount Kailash. Het is 2013 en ik probeer al jaren naar deze heilige berg toe te gaan, maar tot op heden wilde dat maar niet lukken. Of te weinig mensen die mee wilde of geen permits. Maar nu is het zover. Ongeveer 1.200 kilometer ten westen van Lhasa ligt deze berg. Dat is bijna net zover als van Maastricht naar Barcelona. En dan heb je nog maar een klein deel van Tibet gezien.

Heilige berg

Mount Kailash is ruim 6.700 meter hoog en is de bron van de langste rivieren van India, zoals de Indus en de Brahmapoetra. De berg is heilig voor onder andere Tibetaanse boeddhisten en hindoes. Het beklimmen van de berg is ten strengste verboden. Een bedevaart is wel toegestaan. Daarom gaan we met een groep van 6 mensen een pelgrimstocht (kora) maken van 3 dagen. De tocht begint in Tarboche en we lopen 42 kilometer op een hoogte die varieert van 4.600 meter tot ruim 5.600 meter.

Het begin van de pelgrimstocht
Dag 1 van de pelgrimstocht. Onderweg naar de noordzijde van de berg

Start van de pelgrimstochT

Vandaag gaat het beginnen. We rijden een stukje met een auto naar het startpunt. Inmiddels ben ik gewend aan de hoogte. Gisteren was ik ook hier, om samen met de Tibetanen het Saga Dawa festival te vieren, wat in het teken staat van het eren van het leven van Sakyamuni Boeddha. Vandaag is het een stuk rustiger. Er zijn nauwelijks mensen. We lopen met de klok mee, door een prachtige vallei richting de noordkant van de berg. Langzaam stijgend richting 5.000 meter hoogte. Het is behoorlijk koud, zeker omdat we ook in de schaduw moeten lopen. Af en toe stop ik om foto’s te maken. Uiteindelijk komen we na 4,5 uur lopen (en ongeveer 15 km) aan bij de eerste overnachtingsplek, vlakbij een klooster. Het lijkt hier wel een vluchtelingenkamp. Plastic zeil moet de wind tegenhouden. Het openbare toilet is ranzig, overal wordt gepoept en geplast. De 4-persoons containers nodigen ook niet uit. In de buurt van het klooster staat een guesthouse. Daar blijken nog kamers over te zijn. Nergens sanitair of een kachel. Best fris op 5.000 meter hoogte. Beter dan in een tentje of container slapen.

Pelgrimstocht rond Mount Kailash
Dag 2, samen met een pelgrim op weg naar de top van de trekking, de Dolma La

Dolma La

Ik voel me niet heel fit, vannacht slecht geslapen. Vandaag wordt de zwaarste dag. Ik worstel me door een droog broodje en een zacht gekookt ei. Net na 8 uur gaan we lopen. Het is steenkoud en voorlopig moeten we door de schaduw blijven lopen. Na ruim een uur langzaam stijgen moeten we een pittig stuk klimmen. Daar krijg ik het wel warm van, gelukkig breekt ook de zon door. Hier ligt het vol kledingstukken, nagels, bloed en haren. Pelgrims offeren hier iets van zichzelf als teken dat zij hun verleden achter zich laten. En ik offer ook wat. Niet veel later zien we in de verte aan de rechterkant een muur van sneeuw, waar we doorheen zullen moeten.

 

Op naar de hoogste pas van Mount Kailash
Dag 2, nog een paar honderd meter klimmen en dan zijn we op het hoogste punt, de Dolma La, op ruim 5.600 meter hoogte (aan de rechterkant van de foto, net voor het voorhoofd)

Helemaal bovenaan ligt Dolma La, het hoogste punt van deze kora. Deze pas ligt op 5.630 meter hoogte. We lopen samen met Tibetaanse pelgrims naar de top. Zij lijken minder last van de hoogte te hebben. Het valt niet mee om door de sneeuw omhoog te lopen. Het tempo is extreem laag. Vlak na een valse top wapperen er duizenden gebedsvlaggetjes die ons motiveren om het laatste stuk naar de echte top te halen. Daar hang ik gebedsvlaggetjes op, die ik een paar dagen geleden van mijn reisbegeleider voor mijn verjaardag heb gekregen. Ik gooi geluksbriefjes in de lucht met daarop namen van mensen die belangrijk voor mij zijn (geweest). Fantastisch om hier te staan!

Boven op de Dolma La, de hoogste pas van Mount Kailash
Dag 2, op de top van de Dolma La, samen met duizenden gebedsvlaggen

Guesthouse

Een flinke afdaling staat ons te wachten. Op sommige plekken is het glad. Ver in de diepte ligt een bevroren meer met hoge bergen op de achtergrond. Het waait hard. Ruim 1,5 uur na de top komen we aan bij een plek waar we noedels en thee kunnen krijgen. Ik voel me een stuk beter, maar dat kan ook door de adrenaline komen. De rest van de weg richting guesthouse gaat geleidelijk naar beneden met veel tegenwind. We komen regelmatig dezelfde pelgrims tegen. Eindelijk, 2,5 uur later, komen we aan in een soort nomadentent. Daar wachten we bij een vuurtje op de rest van de groep. Vandaag was onvergetelijk en pittig, ongeveer 20 kilometer gelopen.

Einde van de pelgrimstocht

Nog 7 kilometer tot aan een theehuis. Geleidelijk naar beneden, tot bijna de zuidkant van de berg. Daar worden we opgewacht door twee medereizigers die helaas niet mee konden lopen. We krijgen een medaille en moeten op de foto. Alsof ik die foto nodig hebt om deze herinnering levend te houden. Mijn droom is uitgekomen, samen met Tibetaanse pelgrims rond Mount Kailash lopen.

Aan het einde van de pelgrimstocht
Dag 3, het laatste stukje van de pelgrimstocht

leestip

Lees meer over Tibet

Geen reactie's

Geef een reactie