Maastricht en Chengdu hebben een stedenband en willen die band in de praktijk brengen via culturele, wetenschappelijke en economische uitwisseling. In de zomer van 2014 vindt een uitwisselingsproject plaats met 10 fotografen uit China en 10 fotografen uit Nederland.
Eerst komen de Chinezen een week naar Maastricht en vervolgens gaan de Nederlandse fotografen een week naar Chengdu. Met een onbevangen blik hebben de fotografen naar elkaars stad gekeken. Deze serie foto’s resulteerde in een expositie ‘Reflections’ in de Tapijtkazerne in Maastricht en in het stadscentrum van Chengdu.
Chengdu op bezoek in Maastricht
De Chinezen hebben nog geen voet op Nederlandse bodem gezet of de camera’s zijn al volop in de weer. Ik weet niet hoeveel foto’s ze gemiddeld maken, maar zelfs van stoeptegels worden foto’s gemaakt. Met dikke toeters wordt alles, maar dan ook alles vastgelegd. Ze slepen zich helemaal rot met het dure spul wat ze bij zich hebben. Helaas spreken ze geen woord Engels. Daarom zijn er tolken geregeld: Chinese studenten uit Maastricht. Op deze manier kunnen we ons enigszins verstaanbaar maken.
Omdat Chinezen het prettig om aan het handje meegenomen te worden, is er een dagplanning samengesteld. We hebben ze letterlijk op sleeptouw genomen door Maastricht en het Zuid-Limburgse Heuvelland. De groep is verdeeld in kleine werkgroepen die worden begeleid door een Nederlandse fotograaf en een tolk. Ik ben er twee dagen bij geweest. We hebben onder andere een Maastrichtse kunstenaar bezocht, rondjes gereden door de Limburgse heuvels, het drielandenpunt bezocht en een aantal kerken bezichtigd. Het moet een behoorlijke cultuurshock geweest zijn voor de Chinezen. Geen hoogbouw, geen gespug op straat of in restaurants, drukke terrasjes op de markt, koeien in een weiland, etc.
Voor een impressie van het uitwisselingsproject bekijk onderstaande filmpje:
CHENGDU ONTMOET MAASTRICHT
Maastricht gaat naar Chengdu
Een week later vertrekken wij naar Chengdu, een stad met ongeveer tien miljoen inwoners. Het is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Het is midden in de zomer en dus bloedheet. Eigenlijk te warm om in deze periode hiernaar toe te gaan. Dertien jaar geleden ben ik hier ook geweest en ik herken het bijna niet meer terug, alleen het Panda reservaat. Helaas krijgen wij ook een strak volgeplempte dagplanning onder onze neus geschoven. Oef. Hoe gaan we hier onderuit komen? Het wordt een te toeristische bedoeling. We komen daar om te fotograferen en niet om de toerist uit te hangen. Gelukkig lukt het ons om af en toe activiteiten uit het programma te skippen.
Vroeg in de ochtend blijkt het beste fotografeer moment te zijn. Dan is het nog enigszins koel, zijn de straten nog leeg en heb je mooi licht van de opkomende zon. In de middag kun je je beter niet op straat vertonen. We zijn goed verwend en hebben heerlijk genoten van het lekkere eten, grotendeels uit de Sichuan keuken. Wij zijn hun gasten en daar wordt goed voor gezorgd. Dat hebben ze gedaan. Chengdu is een levendige stad met veel karaoke bars, restaurantjes en veel mensen op straat. De stad bruist!
Voor een impressie van het uitwisselingsproject bekijk onderstaande filmpje:
Geen reactie's