Kinderen uit het Dajak dorp

Indonesisch borneo

Kalimantan

Indonesisch Borneo. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland Borneo behoort tot Indonesië, Kalimantan genaamd. Dit deel van het eiland wordt nauwelijks bezocht door toeristen. De meeste toeristen bezoeken het Maleisische deel in het noorden. Daarnaast ligt in het noorden ook de onafhankelijke kleine staat Brunei.

Kalimantan heeft oerwoud en Orang-oetans. Weliswaar zijn ze lastiger te spotten dan in Maleisië. Je kunt er heerlijk wandelen of een meerdaagse boottocht maken over de Mahakam rivier. Of snorkelend op gaan naar grote schildpadden en roggen bij Derawan, een van de vele tropische eilanden. Daarnaast kun je overal op het eiland lekker Indonesisch eten. Het toerisme is nog niet op gang gekomen in Kalimantan.

 

Orang-oetangs

Borneo was ooit bedekt met tropisch regenwoud. Helaas zijn er sinds de jaren 60 veel bomen gekapt, waardoor je nu voornamelijk regenwoud terugvindt in de nationale parken van het eiland. Wij bezoeken Samboja Lestari rehabilitatiecentrum voor orang-oetangs. Hier worden zieke en verwaarloosde orang-oetangs behandeld, totdat ze ziek-vrij zijn en weer uitgezet kunnen worden in de jungle. Sommige orang-oetangs kunnen niet meer terug de vrijheid in. Zij zijn te veel beschadigd.

Samboja Lestari orang-oetan rehabilitatiecentrum
Samboja Lestari orang-oetan rehabilitatiecentrum

Boottocht

We gaan met onze huisboot een 4-daagse ‘cruise’ maken over de Mahakan rivier. Tijdens de tocht gaan we een aantal keer van de boot af. Onze eerste bestemming is Muara Muntai. Een dorp wat gebouwd is op houten palen. We gaan met een locale prauw en varen het lokale meer Jempang over. Via een smalle rivier komen we langs drijvende dorpen zoals Mancong longhouse. Dit is een traditioneel huis van de Benuaq Dajaks. We worden hartelijk ontvangen door de Dajaks. De Dajaks zijn volkeren die in de binnenland van het eiland wonen. Onderweg zien we vele huisjes die op palen in het water staan.

Huisjes langs de Mahakam rivier
Huisjes langs de Mahakam rivier
Indonesisch borneo
Huisje langs de Mahakan rivier
Meisje uit een Dajak dorp
Meisje uit een Dajak dorp
Kinderen uit het Dajak dorp
Kinderen uit het Dajak dorp
Indonesisch borneo
Dajak dorp
Keuken in restaurant
Keuken in restaurant

Tropisch eiland

Derawan is een eilandengroep die uit 6 eilanden bestaat. Derawan en Maratua zijn de grootste. Wij bezoeken Derawan. Ook hier komen amper toeristen. Naast eenvoudige accomodaties op palen in zee, is er niks te beleven op het eiland. Ergens wat eten of een kop koffie drinken is er (nog) niet bij. Je bent geheel afhankelijk van je accomodatie. De omgeving is echter prachtig. Een paradijs. Witte stranden, helderblauw water met een prachtige onderwaterwereld en palmbomen. Wij komen er tenslotte om te relaxen en te snorkelen. Er zijn zeeschildpadden te zien vlakbij je hut. Als je met een boot wat dieper de zee op gaat en het water in duikt met je snorkel, kun je roggen zien. Ze zweven sierlijk aan je voorbij. Dat is een hele belevenis. Wat wil je nog meer?

Derawan eiland, Indonesisch Borneo
Derawan eiland, Indonesisch Borneo
Onderwaterwereld
Onderwaterwereld

Deze reis is gemaakt met Sawadee in 2016. 

Lees meer over Indonesië

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.