Uitwisselingsproject met Chengdu

Uitwisselingsproject met Chengdu

Uitwisseling

Maastricht en Chengdu hebben een stedenband en willen die band in de praktijk brengen via culturele, wetenschappelijke en economische uitwisseling. In de zomer van 2014 vindt een uitwisselingsproject plaats met 10 Chinese fotografen uit Chengdu en met 10 fotograferen uit Nederland.

Eerst komen de Chinezen een week naar Maastricht en vervolgens gaan de Nederlandse fotografen een week naar Chengdu. Met een onbevangen blik hebben de fotograferen naar elkaars stad gekeken. Deze serie foto’s resulteerde in een expositie ‘Reflections’ in de Tapijtkazerne in Maastricht en in het stadscentrum van Chengdu.

 

Chengdu op bezoek in Maastricht

De Chinezen hebben nog geen voet op Nederlandse bodem gezet of de camera’s zijn al volop in de weer. Ik weet niet hoeveel foto’s ze gemiddeld maken, maar zelfs van stoeptegels worden foto’s gemaakt. Met dikke toeters wordt alles, maar dan ook alles vastgelegd. Ze slepen zich helemaal rot met het dure spul wat ze bij zich hebben. Helaas spreken ze geen woord Engels. Daarom zijn er gidsen geregeld: Chinese studenten uit Maastricht. Op deze manier kunnen we ons enigszins verstaanbaar maken.

De Chinezen vinden het prettig om aan het handje meegenomen te worden en daarom is er een dagplanning samengesteld. We hebben ze letterlijk op sleeptouw genomen door Maastricht en het Zuid-Limburgse Heuvelland. De groep is verdeeld in kleine werkgroepen die worden begeleid door een Nederlandse fotograaf en een tolk. Ik ben twee dagen erbij geweest. We hebben onder andere een Maastrichtse kunstenaar bezocht, rondjes gereden door de Limburgse heuvels, het drielandenpunt bezocht en een aantal kerken bezichtigd. Het moet een behoorlijke cultuurshock geweest zijn voor de Chinezen. Geen hoogbouw, geen gespug op straat of in restaurants, terrasjes op de markt, koeien in een weiland, etc. Voor mij ook een geweldige ervaring om met de Chinezen op pad te gaan.

uitwisselingsproject

uitwisselingsproject

uitwisselingsproject
Voor een impressie van het uitwisselingsproject bekijk onderstaande filmpje:

Chengdu ontmoet Maastricht

 

Maastricht gaat naar Chengdu

Een week later vertrekken wij naar Chengdu, een stad met ongeveer tien miljoen inwoners. Chengdu is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Het is midden in de zomer en dus bloedheet in Chengdu. Eigenlijk te warm om in deze periode hiernaar toe te gaan. Dertien jaar geleden ben ik hier ook geweest en ik herken het bijna niet meer terug, alleen het Panda reservaat. Helaas krijgen wij ook een strak volgeplempte dagplanning onder onze neus geschoven. Oef. Hoe komen we hier onderuit? Het wordt een te toeristische bedoeling. We komen daar om te fotograferen en niet om de toerist uit te hangen. Gelukkig lukt het ons om af en toe activiteiten uit het programma te skippen.

Vroeg in de ochtend blijkt het beste fotografeer moment te zijn. Dan is het nog enigszins koel, zijn de straten nog leeg en heb je mooi licht van de opkomende zon. In de middag kun je je beter niet op straat vertonen. We zijn goed verwend en hebben heerlijk genoten van het lekkere eten, grotendeels uit de Sichuan keuken. Wij zijn hun gasten en daar wordt goed voor gezorgd. Dat hebben ze gedaan. Chengdu is een levendige stad met veel karaoke bars, restaurantjes en veel mensen op straat. Chengdu bruist!

Hieronder een kleine selectie van de foto’s die ik heb gemaakt.


uitwisselingsproject

 

uitwisselingsproject

uitwisselingsproject

Voor een impressie van het uitwisselingsproject bekijk onderstaande filmpje:

Maastricht ontmoet Chengdu

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *